Sběr a znalost bylin mě doprovází již od dětství. Intenzivněji jsem se tomu věnovala v době, kdy jsem měla malé děti. V té době byla pro mě kvalita na prvním místě. Chtěla jsem pro své děti to nejlepší – zavařovala jsem a zpracovávala vše, co na zahrádce vyrostlo. Kvůli velmi náročné práci, jak na čas tak psychiku, jsem musela své záliby omezit. Velký krok v mém životě nastal odchodem z úřednické práce. Brzy na to jsem si založila svou firmu Solertus, s.r.o. a tím jsem se vrátila zpět ke svým zálibám. Pohyb v přírodě, sběr bylin, zpracovávání svého ovoce a zeleniny – zavařování, marmelády, kompoty, bylinkové medy, mě doslova naplňovaly. Výrobky ocenila nejen rodina, ale i známí, což mě vedlo k tomu je vyrábět ve větším. Hledala jsem prostory, kde by se daly vyrábět profesionálně.  Abych mohla pěstovat bylinky a ovoce, doplnila jsem si vzdělání na Střední škole zemědělské a Přírodovědné škole v Rožnov pod Radhoštěm. Stala se za mne mimo jiné i farmářka.  

Dnes tedy vyrábím marmelády, džemy, pesta, zeleninové hořčice, sirupy, ovocno-bylinné čaje, pěstuji, sbírám a zpracovávám bylinky na oleje, čaje, sirupy a další výrobky.

Snažím se využívat lokální ovoce, bylinky a vše co sama vypěstuju.  Některé ovoce nakupuju v maloobchodě nebo u pěstitelů. Bylinky, pokud nevypěstuju sama, sbírám v Beskydech a v okolí Dolského potoka.

Základním principem mých receptů je ruční výroba a čistě přírodní produkty bez chemie, což se odráží v jedinečné chuti a kvalitě. K zahuštění marmelád využívám citrusový pektin a jen nezbytné množství cukru. Každá várka je originální. Kombinace surovin vycházejí z mé předešlé zkušenosti vyzkoušených receptů a ze starých kuchařek okořeněné dnešními trendy. Zpracovávám především sezónní suroviny, které jsou typické pro naší krajinu.  Snažím se docílit toho, aby doba mezi sklizní a zpracováním byla co nejkratší a tím zachovat co nejvíce hodnot, které příroda nabízí.

 V letošním roce jsem zaslala na mezinárodní soutěž marmelád v Anglii „The World’s Original Dalemain Marmalade Awards“ čtyři své originální marmelády.  Ve velké světové konkurenci tři ze čtyř marmelád byly oceněny. Marmelády získaly jednu stříbrnou dvě bronzové medaile. Čtvrtá marmeláda získala pochvalu poroty.

  • Pomeranč s dýni – stříbro
  • Pomeranč s červeným vínem – bronz
  • Pomeranč se šípkem – bronz
  • Citronová – pochvala poroty

Ať vám všem chutná.